5 darmowych generatorów Polityki Prywatności

5 darmowych generatorów Polityki Prywatności
Fot: https://pixabay.com/photos/europe-gdpr-data-privacy-3256079/

Prowadzenie strony internetowej, bloga czy forum nigdy nie było tak proste. W sieci roi się od darmowych usług, dzięki którym nie posiadając wiedzy informatycznej, praktycznie każdy może sobie taką usługę uruchomić za darmo. Nie każdy jednak wie, że administrator takiej strony a tym samym administrator danych użytkowników ją odwiedzających ma pewne obowiązki wynikające z obowiązującego w Polsce oraz Unii Europejskiej prawa.

Prawo telekomunikacyjne i RODO

Prowadząc serwis internetowy, blog czy forum internetowe, podlegasz wielu przepisom, ale w ostatnich latach, najgłośniej było o następujących aktach prawnych:

  • Ustawa Prawo Telekomunikacyjne
    Akt prawny określający między innymi prawa i obowiązki użytkowników i administratorów w tym informowanie o wykorzystywanych narzędziach – Ustawa z dnia 16 listopada 2012 r. o zmianie ustawy – Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw wprowadza obowiązek informowania o stosowaniu plików cookies (ciasteczek)
  • RODO / Ustawa o ochronie danych osobowych
    Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych obowiązuje Cię, jeżeli przetwarzasz jakiekolwiek dane osobowe – np. adres e-mail, imię i nazwisko, numer telefonu itp. gromadzone podczas rejestracji użytkowników, zapisów na newsletter czy komentowania postów.

Powyższe akty prawne nakładają na Ciebie szereg obowiązków zarówno technicznych jak i organizacyjnych, a jednym z nich jest obowiązek poinformowania użytkowników Twojego serwisu, wraz ze szczegółami, o tym, że wykorzystujesz pliki cookies (ciasteczka) w Twoim serwisie i/lub przetwarzasz dane osobowe gromadzone w ramach serwisu.

Informacja ta powinna określać co najmniej:

  • Administratora serwisu / danych
  • Cel wykorzystywania plików cookies
  • Sposób wykorzystywania plików cookies
  • Informacje na temat rodzajów wykorzystywanych plików cookies (np. pliki cookies zamieszczane przez podmioty zewnętrzne)
  • Informacje na temat powołania (bądź nie) Inspektora Ochrony Danych
  • Bezpieczeństwo w zakresie korzystania z plików Cookie
  • Cel przetwarzania danych osobowych
  • Sposób przetwarzania danych osobowych
  • Rodzaje gromadzonych danych
  • Dostęp do danych osobowych przez podmioty trzecie
  • Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych
  • Okres przetwarzania danych osobowych
  • Prawa Użytkowników związane z przetwarzaniem danych osobowych
  • Kontakt do Administratora
  • oraz inne istotne bardziej szczegółowe informacje

Dokument, który wyjaśnia Użytkownikom powyższe kwestie to tzw. „Polityka Prywatności„. Odnośnik do takiej polityki znajduje się niemal na wszystkich podstronach każdego serwisu internetowego. Większe podmioty prowadzące swoją działalność na szeroką skalę – także poza internetem, bardzo często zlecają stworzenie takiego dokumentu kancelariom prawnym lub powołanym przez siebie Inspektorom Ochrony Danych. Mniejszym podmiotom i osobom fizycznym pozostaje jedynie bazowanie na doświadczeniach innych i kopiowanie tych rozwiązań z innych serwisów, co nie zawsze jest robione dobrze. Tak czy siak przygotowanie czy modyfikacja dostępnych wzorów polityki prywatności jest czasochłonne i wymaga także wiedzy lub co najmniej zapoznania się z przedstawionymi powyżej aktami prawnymi.

Na szczęście internet to morze możliwości i darmowych narzędzi dostępnych dla jego użytkowników. W tym przypadku nie jest inaczej – w sieci dostępnych jest kilka płatnych i darmowych generatorów polityki prywatności dostosowanych do różnych potrzeb twórców i wydawców internetowych.

Generatory treści Polityki Prywatności:

1. NETY.pl

https://nety.pl/generator-polityki-prywatnosci

Generator umożliwia stworzenie Polityki Prywatności, która obejmuje swoim zakresem przetwarzanie danych osobowych, wykorzystanie plików cookies oraz umożliwia wypełnienie kryteriów informacyjnych związanych z obowiązkiem informacyjnym RODO. Generator umożliwia tworzenie dokumentu z podglądem na żywo. Generator posiada wiele opcji i wariantów do wyboru, ale mimo to jest prosty w obsłudze.

Zalety:

+ Darmowy
+ Dużo szczegółów i opcji do wyboru
+ Prosty w obsłudze
+ Podgląd polityki prywatności na bieżąco
+ Umożliwia pobranie treści jako kod HTML
+ Uwzględnia działalność osób fizycznych (np. blogerów) czyli osób nieprowadzących działalności gospodarczej
Generator oparty o JavaScript – nie przesyła danych na serwer
+ Uwzględnia zapis dotyczący Inspektora Ochrony Danych
+ Licencja umożliwia dowolną modyfikację treści
+ Licencja nie wymaga zamieszczenia informacji zwrotnej ani linku zwrotnego do autora

Wady:

– w niektórych miejsca (np. przy wyborze poszczególnych usług, pluginów czy elementów embedowanych) brak możliwości określenia własnych wartości / innych usług niż dostępne w generatorze
– dużo odnośników wychodzących – głównie do polityk prywatności dostawców usług, pluginów, wtyczek – ale z atrybutem nofollow i external

2. Legalniwsieci.pl

https://www.legalniewsieci.pl/darmowe/polityka-prywatnosci-generator

Darmowy generator polityki prywatności, który umożliwia stworzenie dokumentu w bardzo podstawowej i ogólnej formie. Charakteryzuje się prostotą i szybkością samego wygenerowania dokumentu. Czy polityka prywatności będzie wystarczająca i spełniająca wszystkie kryteria wymagane od takiego dokumentu to kwestia indywidualnej interpretacji – ale z pewnością sprawdzi się w wielu przypadkach, w których nacisk na dokładność opisywania sposobów przetwarzania danych można sobie nieco odpuścić –  np. zaplecze seo, stronki preclowe itp.

Zalety:

+ Darmowy
+ Prosty w obsłudze
+ Brak linków w wygenerowanej treści

Wady:

– Brak podglądu polityki na bieżąco
– Brak informacji / licencji wskazującej na możliwość modyfikacji i wykorzystania treści
– Nie uwzględnia działalności osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej
– Przesyła dane na serwer – brak informacji jak przetwarzane są dane
– Zdarzają się powtórzenia i zwroty niegramatyczne
– Polityka Prywatności bardzo ogólna – brak szczegółów
– Nie uwzględnia bardzo wielu celów i sposobów przetwarzania danych osobowych oraz nie informuje o plikach cookies podmiotów zewnętrznych wykorzystywanych w serwisie
– Nie umożliwia pobrania wygenerowanej treści jako kod HTML
– Nie uwzględnia zapis dotyczący Inspektora Ochrony Danych

3. CyberFolks / Hekko

https://cyberfolks.pl/generator-polityki-prywatnosci/ https://hekko.pl/generator-polityki-prywatnosci/

Kolejny darmowy generator polityki prywatności, bardziej rozbudowany lecz nadal nie spełnia wszystkich wymaganych kryteriów takiej polityki (Przetwarzanie danych osobowych, pliki cookies, obowiązek informacyjny RODO). Po wygenerowaniu zwróćcie uwagę na brakujące litery w niektórych wyrazach i pomieszane punkty. Niektóre wskazane punkty do których jest odniesienie w tekście nie pokrywają się z ich treścią.

Zalety:
+ Darmowy
+ Prosty w użyciu
+ W miarę szczegółowy
+ Uwzględnia zapis dotyczący Inspektora Ochrony Danych
+ Pośrednio po wygenerowaniu dokumentu umieszczona informacja dająca zgodę na modyfikację treści

Wady:
– Generator wysyła dane na serwer!
– Dane wysyłane na serwer są gromadzone w celach marketingowych.
– Musisz wyrazić zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych by wygenerować dokument
– błędy stylistyczne i gramatyczne
– Uwaga! Czasami generator wskazuje na treści w danym punkcie, które nie mają sensu logicznego
– Nie umożliwia pobrania wygenerowanej treści jako kod HTML

4. GuideMe24.pl

https://guideme24.pl/pl/generator-polityki-prywatnoci

Rozbudowany darmowy generator polityki prywatności. Ma wiele możliwości i ustawień, włącznie z nazwami poszczególnych usług, wykorzystanych usług itp. Niestety autorzy nie zadbali o UX i korzystanie z niego jest „uciążliwe” jeśli nie powiedzieć wnerwiające. Pomimo pozornej prostoty trudno się w nim połapać. Część dokumentu nie jest przejrzysta. W poszczególnych zakresach treści są zlepiane w jeden ciągły słowotok. Uwaga na formę gramatyczną zdań. Wyglądają trochę jak pisane przez obcokrajowca. Autorzy chyba celują w sprzedaż innej usługi a generator jest tylko przynętą.

Zalety:
+ Darmowy
+ Bardzo szczegółowy (w części zakresów)
+ Dużo opcji i duży podział na kategorie wykorzystanych usług

Wady:
– Generator wysyła dane na serwer!
– Generator wymaga osadzenia skryptu JavaScript.
– Filmik instruktażowy wprowadza w błąd wskazując, że można pobrać kod HTML polityki <- pewnie zostało wyłączone
– Kod to odnośnik do serwisu zewnętrznego na którym zapisana jest polityka (Polityki nie ma w Twoim serwisie).
– Licencja nie dopuszcza modyfikacji wygenerowanego kodu
– nieintuicyjny / niewygodny w użyciu
– nie spełnia wszystkich warunków polityki (Obowiązek informacyjny RODO)
– błędy stylistyczne
– Nie umożliwia pobrania wygenerowanej treści jako kod HTML
– Nie uwzględnia zapis dotyczący Inspektora Ochrony Danych

5. jakwylaczyccookie.pl

https://jakwylaczyccookie.pl/generator-polityki-cookie/

Darmowy i prosty generator polityki prywatności. Z pewnością bardzo szybko możesz dzięki niemu przygotować taki dokument, o ile można go nazwać polityką prywatności. Generator dotyczy wyłącznie wykorzystywania plików cookies i nie porusza tematów dotyczących przetwarzania danych osobowych. Jeżeli nie gromadzisz danych osobowych, możesz zastanowić się czy będzie dla Ciebie wystarczający.

Zalety:

+ Darmowy
+ Prosty w obsłudze
+ Generator nie wysyła danych na serwer. Wszystko odbywa się przy użyciu JavaScript.
+ Podgląd polityki w czasie rzeczywistym
+ Umożliwia pobrania wygenerowanej treści jako kod HTML
+ Licencja dopuszcza dowolne wykorzystanie i modyfikację wygenerowanej treści.

Wady:

– Nie uwzględnia zapisu dotyczącego Inspektora Ochrony Danych
– Zdarzają się błędy stylistyczne
– dotyczy wyłącznie plików cookies
– nie spełnia wszystkich warunków polityki (Dane osobowe, Obowiązek informacyjny RODO)

Zweryfikuj to co zostanie wygenerowane

Powyższe generatory pomogą Ci w stworzeniu własnej polityki prywatności. Pomimo wielu opcji bardziej lub mniej szczegółowych, po wygenerowaniu treści zalecamy zapoznanie się z wygenerowaną treścią, celem weryfikacji poprawności gramatycznej wygenerowanych sformułowań oraz pod kątem merytorycznym, czy oby na pewno to co zostało wygenerowane w rzeczywistości odwzorowuje procedury przetwarzania danych oraz możliwości techniczne i organizacyjne prowadzonego serwisu.

Pamiętaj, że Ty i tylko Ty odpowiadasz za zgodność opublikowanych regulacji na Twojej stronie internetowej ze stanem faktycznym.

ITNEWS - NOWE TECHNOLOGIE
wróć na stronę główną